середу, 27 грудня 2017 р.

Читаємо разом




     Сашко Дерманський

                      « Чудове Чудовисько»











Ось і прийшли довгоочікувані зимові канікули! Та як же їх  гарно провести ? Таке запитання постало не тільки перед нами , звичайними школярами, але і перед головною героїнею повісті- казки Сашка Дерманського « Чудове Чудовисько»- третьокласницею Сонею.  За вікном розгулялася завірюха і дівчинці довелося просто сидіти вдома та ліпити пластилінових баранців. Аж раптом…
За вікном вона побачила монстра! Гадаєте вони бувають тільки жахливі, страшні та огидні? А от і ні. Цей монстр був рожевий у цяточку, м’якенький та волохатий. А ще зовсім симпатичний. І звали його Чу. Прізвище Пластиліненко він отримав пізніше, коли почав ходити із Сонею до школи , з самоваром за плечима замість ранця. І отримав він його за те, що був  чемпіоном з ліплення баранців.
 Але дружба Чу  з «людитиною»  Сонею призводить до неприємностей- його хочуть закинути  до Країни Жаховиськ.  Тому, щоб урятуватись, Чу повинен отримати сім подяк від людей, та не просто так, а від щирого серця. І не від Соні, а від звичайних людей.  І на заваді всьому цьому буде стояти глипач Д.Р.Акула , що перешкоджатиме  скрізь. Так починається низка неймовірних пригод Соні та Чу . Хочете знати яких? Прочитайте самі! Мерщій до бібліотеки! І ви точно зрозумієте, що Соні неймовірно пощастило! Вона  знайшла справжнього друга , з яким можна не тільки весело проводити вільний час, але  й змінювати світ .  І нічого кращого за справжню дружбу немає в  цілому світі!
 Ця книга чомусь нагадала мені нещодавно прочитану нами казку- повість Г. Малик  «Неймовірні пригоди Алі в країні Недоладії» .  В обох творах головна героїня -дівчинка-школярка.  Аля та Соня спочатку мали негативні риси характеру- то не доробляли справи та були безвідповідальними, то бешкетували в школі разом із своїми друзями-бешкетниками(підкладали кнопки на стільці вчителям та однокласникам тощо). Обидві дівчинки  знайомляться з незвичайними персонажами- якимись монстрами- та потрапляють у чарівний світ(Країна Недоладія та Ліс, де мешкає Збіговисько монстрів).  Обидві героїні розуміють далі, що до  виникнення чудо-світів призводять людські вади- недбалість, безвідповідальність, ворожість тощо. І щоб зарадити цьому, треба всього-на-всього змінитися і самому на  найкраще та намагатися жити в позитиві. Бо обом диво- світам не вистачало щирої дружньої посмішки, любові та звичайного тепла.  Наприкінці творів обидві  дівчинки змінюють своє ставлення до життя, стають позитивними героями.

 Так от, яка була Соня на початку твору , що сталося з нею та Чу потім, які пригоди відбувалися з  друзями, ви дізнаєтеся, коли самі прочитаєте книжку Сашка Дерманського « Чудове Чудовисько» та її продовження.  Від себе та автора, який дав мені свій автограф, хочу побажати своїми та його словами : « Приємного відпочинку, гарних канікул та « смачного читання!»  

                             Автор:Кузьменко Антон

Немає коментарів:

Дописати коментар