неділю, 30 вересня 2018 р.

" Скарбниця людського духу"


Бібліотеки ‒ один з інструментів нашої цивілізації, який вже багато століть доводить свою ефективність в процесах збереження, накопичення і передачі людських пізнань.
У Київській Русі перші бібліотеки стали відкривати після прийняття християнства. Це були церковні бібліотеки, серед яких у той час найбільшою вважалася заснована в 1037-му році князем Ярославом Мудрим бібліотека Софії Київської. У цій бібліотеці зберігалося понад дев’ятсот книг, що були виготовлені тоді виключно вручну. Для середньовіччя це була грандіозна праця і в подальшому в майстернях при Софійському соборі робилися книги, які увійшли в основу інших бібліотечних зібрань, наприклад, бібліотеки при Печерському монастирі, яка стала найбільшим з кінця ХІ століття центром культурного життя в Київській Русі.
Ще з ХІІІ століття, в момент створення Галицько-Волинського князівства на
Західній Україні вже почався активний бібліотечний рух. При дворі філософа і книжника князя Володимира Васильковича була створена велика книжкова рукописна майстерня. Звичайно поява друкарства в середині XV століття справило грандіозні зміни по всьому світу, це не могло не торкнутися бібліотечної справи. Масштабний розвиток і поширення бібліотек почалися в XVI столітті. У Львові та Острозі з’являлися великі книгосховища. Вони створювалися при освітніх установах. Бібліотека Київської академії була організована в XVII столітті, а в XVIII столітті наявність бібліотек увійшло в моду у заможних і шляхетських родів, козацьких старшин, будинків єпископів, при монастирях і різноманітних школах.
На сьогодні в Україні функціонує близько 40 тисяч великих і малих бібліотек. Провідними в нашій державі є Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського, Державна історична бібліотека, Державна бібліотека України для дітей, Національна парламентська бібліотека та інші. Загальна кількість бібліотечних працівників, зайнятих у цій справі становить близько 53-х тисяч фахівців. Щороку українські книгосховища обслуговують понад 17,5 мільйонів читачів.
Учням  нашої школи в отриманні нових знань та пошуку інформації  дуже  допомагають НАША ШКІЛЬНА БІБЛІОТЕКА та БІБЛІОТЕКА- ФІЛІЯ № 6

У Всеукраїнський День бібліотек  приєднуємося до привітань на адресу всіх працівників цього безцінного осередку, з віками накопиченого людського досвіду і знань.

 ( За матеріалами інтернет- сторінок)

Немає коментарів:

Дописати коментар