вівторок, 16 жовтня 2018 р.

Харчування підлітка

Здорове харчування для підлітків


Дитина після десяти років стає підлітком. Це час для нього відрізняється посиленим ростом організму, а також перебудовою всіх внутрішніх органів і систем.

Підліток поступово перетворюється на дорослу людину і його харчування теж змінюється. Збільшується не тільки кількість вживаної їжі, але і потребу в деяких речовинах, таких як магній, залізо, селен, йод, різні вітаміни та мінерали.



Всі підлітки у своєму розвитку проходять три ступені.
10 – 13 років. Цей етап відрізняється бурхливим ростом організму. Для розвитку хребта та кісток включайте в меню якомога більше продуктів, що містять кальцій. Це вся молочна продукція, бобові рослини, деякі горіхи. Будівельним матеріалом для м’язів служить білок тваринного походження. Він міститься в ікрі риби, а також у всіх видах м’яса, особливо яловичини.
14-16 років. Особливістю цього етапу є посилене розвиток залоз внутрішньої секреції. З-за цього на обличчі й тілі з’являються вугри та прищі. Щоб допомогти дитині впоратися з проблемою, обмежте кількість жирної їжі в його раціон. Замість неї слід вживати продукти, багаті клітковиною. Вона є в вівсяних пластівцях, чорному і отрубном хлібі, у всіх фруктах і овочах.
17 – 18 роківВ цьому віці закінчується формування організму і тінейджерів потрібно навчити принципам збалансованого харчування. Потрібно включити в раціон страви, багаті жирами, білками і складними вуглеводами. Слідкувати за прийомом вітамінів і мінеральних елементів.
Щоб їжа краще засвоїлася, розбийте її прийом на чотири рази. Сніданок і вечеря повинен становити 25% від добового об’єму їжі, обід – 40% і полуденок – 10%.
Сніданок школяра може складатися з молочної каші, омлету та овочевого салату. Іншим варіантом буде бутерброд з цільнозернового хліба з маслом і сиром. Овочевий салат можна змінити фруктовим. В якості напою підійде компот, кисіль або чай.
Обід зобов’язаний включати в себе рідке перше і основне гаряче блюдо з м’ясом. Для каші беріть різні крупи, віддаючи перевагу гречаній, вівсяній і пшеничного. Десерт можуть скласти сухофрукти або свіжі ягоди.
Полуденок дуже корисний для школярів. Він поповнить запас енергії і замінить непотрібні перекушування. Ідеальний полудень – це молоко і домашня випічка.
Вечеря має бути найлегшим прийомом їжі. Щоб увечері не перевантажити шлунок, приготуйте дитині запіканку, омлет, сир або тушковані овочі. Перед сном корисно випити нежирний йогурт або склянку теплого молока з медом.
1. Не можна харчуватися фаст-фудом.
 Одна порція картоплі фрі, гамбургери або піци може містити більше калорій, ніж весь домашній обід.
2. Менше пийте газовані напої.
Для деяких дітей лимонади і солодкі напої повністю замінили воду і молоко. Однак напитися ними неможливо, до того ж, вони можуть викликати алергічну реакцію і сприяють вимиванню кальцію з зубів і кісток. А калорій вони містять стільки, що можуть зрівнятися з десертом.
3. Потрібно стежити за кількістю їжі.
Діти часто приходять зі школи, коли батьки на роботі.  Щоб уникнути переїдання, потрібно їсти повільно, і не  перед телевізором. 
Дотримуючись цих правил, ви зможете правильно розвиватися і зберегти своє здоров’я у дорослому житті.
 ( Із відкритих джерел)






1 коментар:

  1. Было бы хорошо, что бы они не только получали все витамины и микроэлементы, но и питались во время. А в нашей школе это не возможно, т.к. в ней отсутствует столовая.

    ВідповістиВидалити