середу, 14 квітня 2021 р.

Профілактика булінгу

Останнім у світі часом активно обговорюється тема шкільного насильства. Згідно з соціологічними дослідженнями, українські школярі теж потерпають від цькування в учнівських колективах, і дуже часто про цей сумний досвід воліють мовчати.                                                                                                                   Булінг – це агресивна і вкрай неприємна поведінка однієї дитини або групи дітей по відношенню до іншої дитини, що супроводжується постійним фізичним і психологічним впливом.

Кривдники можуть знайти безліч причин щоб цькувати дитину: зовнішність, що не вписується у загальноприйняті рамки, поведінка, думки, які не збігаються з думкою більшості, тощо.

Яскравими прикладами булінгу є словесні образи, навмисне неприйняття дитини до колективу, шантаж та навіть побиття.

"Успіхи у навчанні, матеріальні можливості та навіть особливості характеру можуть стати основою для булінгу. Крім того, жертвою булінгу може стати також той, кому складно спілкуватися з однолітками, хто поводиться відлюдкувато чи, навпаки, провокативно", – зауважують психологи.

Частіше за все люди, що цькують, вважають, що це смішно і в цьому немає великої проблеми чи трагедії, а також, що дорослі не будуть звертати на це увагу.

Про це сьогодні на виховній годині, яка проводилася в рамках декади профілактики булінгу, говорили і учні 8-А класу. До нашої розмови приєднався заступник директора з виховної роботи Левченко В.О. Ми переглянули відео та презентацію про види булінгу, його характерні ознаки, кримінальну відповідальність за вчинене цькування.

Основний меседж нашого спілкування - булінгу немає місця ні в яких випадках!  Не підтримувати кривдника, не бути мовчазним свідком знущання.  Завжди повідомляти про випадки цькувань, звертатись за допомогою до дорослих.











 


Немає коментарів:

Дописати коментар