неділю, 19 березня 2023 р.

Ліна Костенко, Максим Рильський, Емма Андієвська - іменинники

 19 березня маємо потрійне свято: дні народження Максима Рильського, Ліни Костенко та Емми Андієвської!

🌷 Максиму Рильському, класику української літератури, блискучому перекладачеві, знавцеві 13-ти мов, “неокласику” сьогодні 128 років!
35 поетичних збірок, понад чверть мільйона поетичних рядків перекладів, серед яких – поема Міцкевича «Пан Тадеуш», пушкінський «Євгеній Онєгін», французька поезія, кілька книжок наукових статей, редагування великої кількості поетичних та етнографічних видань – це те, що залишив по собі Максим Рильський!
🌷 Ліна Костенко – шістдесятниця, поетеса епохи, безумовна класикиня, “залізна леді”, “совість нації”, “моральний авторитет”, безстрашна та безкомпромісна, лавреатка Шевченківської премії – святкує сьогодні 93-ий день народження!
За словами поета Миколи Сома, Ліна – "жіночна, з лукавинкою в очах – справжня красуня", а от Дмитро Павличко пізнав поетку як “екстраваганту”.
🌷 Емма Андієвська – письменниця, поетеса, художниця, яка працює у жанрах сюрреалізму та герметизму, лавреатка Шевченківської премії, авторка 45 поетичних і прозових книжок та 17 тисяч картин, українка, що живе у Мюнхені, – святкує свій 92-ий день народження!
У цей день гарним жестом буде взяти до рук збірки віршів Максима Рильського, Ліни Костенко та Емми Андієвської, прочитати вголос кілька поезій поета і поеток, а ще відвідати Київський літературно-меморіальний Музей Максима Рильського, процитувати улюблені рядки пані Ліни у соцмережах та переглянути у мережі або на виставках химерні та багатобарвні полотна пані Емми!
Ліна Костенко, Максим Рильський, Емма Андієвська
Текст: Український інститут книги
Фото: ФБ Сучасний урок української

Немає коментарів:

Дописати коментар