пʼятницю, 27 жовтня 2023 р.

День української писемності та мови - 2023

 День української писемності та мови з 1997 року традиційно відзначали 9 листопада, у день пам’яті преподобного Нестора Літописця, який започаткував писемну українську мову. Українська мова - одна з найбагатших та наймилозвучніших мов світу. Державною українська стала 26 жовтня 1989 року, нині нею володіє близько 45 мільйонів людей у всьому світі.

Цього року дата свята змінилася - Україна вперше відзначає День української писемності та мови 27 жовтня. Перенесення пов’язане з переходом Православної церкви на новоюліанський календар, згідно з яким дати неперехідних свят змістилися на 13 днів раніше. Тож день пам’яті Нестора Літописця випадає на церковне свято 27 жовтня. 

28 липня 2023 року Президент України підписав указ про зміну дати святкування Дня української писемності та мови - з 9 листопада на 27 жовтня.

Тож цього року вперше День української писемності та мови відзначаємо у нову дату.

Одна з традицій свята - Радіодиктант національної єдності. Головна мета події — не перевірити грамотність учасників, а об'єднати українців і знавців української мови по всьому світу. Цього року українці 23-й рік поспіль писали радіодиктант - текст його створила українська поетеса та перекладачка, лауреатка Шевченківської премії  Катерина Калитко, називається він "Дороги України", а прочитав - актор театру та кіно Олексій Гнатковський.

До національного флешмобу приєдналися і учні 11-Б класу разом зі своїм учителем української мови та літератури, щоб популяризувати удосконалення мовних знань.

Бажаємо, щоб Материнське Слово було для нас духовним джерелом життя й оберегом. Шануймо і любімо нашу мову, вживаймо її в повсякденному житті, розвиваймо та популяризуймо її.


 
Нехай українська мова завжди буде живою, вільною та квітучою! Слава Україні!

                                                                   За матеріалами відкритих інтернет - джерел

Немає коментарів:

Дописати коментар