суботу, 8 вересня 2018 р.

Українське кіно


                                           8 вересня
                    День українського кіно

Щороку в другу суботу вересня святкують День українського кіно. Фактично, це свято є професійним днем працівників кінематографії. Але окрім того, це чудовий привід згадати кращі українські стрічки, які закохали в себе не лише українського, а й іноземного глядача.
Майже все українське кіно, яке було зняте протягом останніх 27 років – це авторські картини, плід фанатичної закоханості режисерів у своє ремесло. Виходило в усіх по-різному, але до початку 2000-х стало остаточно ясно: саме авторські артхаузні фільми домінуватимуть у кіновиробництві України.

        Але спочатку пригадаємо нашу кіноматографічну класику...

                            За двома зайцями (1961)

Студія: ім. О.Довженка 
Свирид Петрович Голохвостий - цирульник і великий модник потрапляє в неприємну історію - програє в карти весь свій статок. І щоб хоч якось виправити своє жалюгідне становище, він вирішує одружитися ..

                               Пропала грамота (1972) 

Країна: Україна 
Студія: Київська кіностудія імені О.Довженка 
Режисер: Борис Івченко 
Актори: Іван Миколайчук, Федір Стригун, Лідія Вакула, Земфіра Цахілова, Михайло Голубович, Володимир Глухий, Василь Симчич, Анатолій Барчук, Володимир Шакало
"Пропала грамота" - чудовий фільм за участю Івана Миколайчука. Розповідає про пригоди козака Василя. Має  філософський підтекст. Знятий фільм за мотивами однойменної повісті Миколи Гоголя. Героїчна народна комедія з лукавою усмішкою і запальним гумором розповідає про повний пригод шлях козаків Василя та Андрія з гетьманською грамотою до цариці у Петербург, а після цього — про їхнє благополучне повернення в рідну Диканьку.

А останні кілька років повернули надію на українське кіно, за яке не соромно. То ж чому варто любити і дивитися українське кіно?

                    

                         Тіні незабутих предків, 2013

Молодіжний трилер Любомира Левицького. Фільм базується на давніх українських легендах, а усі зйомки відбуваються в українських Карпатах. До речі, оператором став американець Марк Еберлі, відомий своїми роботами у фільмах "Сутінки", "Небесний форсаж", "Гордий американець" тощо.
За сюжетом фільму двадцятирічний юнак Ваня (його зіграв онук Богдана Ступки Дмитро) живе звичайним студентським життям, страждаючи від нерозділеного кохання. Але одного дня він стає причиною зникнення зарди – гуцульської прикраси релігійного призначення, яка була знайдена в Карпатах та передана університету, як цінний експонат.



                                           Сторожова застава, 2017
Режисер: Юрій Ковальов
Бюджет: 40,3 млн грн (18,1 млн. Держкіно)
Касові збори в Україні: 18,9 млн грн
Касові збори у світі: 19,7 тис доларів

Перше українське фентезі, яке побило рекорди прокату в перший же вікенд і зібрало 8,1 млн грн.Картина розповідає про сучасного школяра Вітька, який через загадковий портал часу потрапляє у минуле — на тисячу років назад. Там він рятується від смертельних небезпек, зустрічає нових друзів та вступає в битву з міфічними істотами.Хлопчик опинився в середньовічній Київській Русі в 1120 році, де зустрічає легендарних богатирів Добриню, Іллю та Олешко, з якими він битиметься проти половців і величезного кам’яного монстра.Фільм було знято українською, але через погану розмовну українську у більшості акторів, їхні репліки довелось продубльовати.
“Сторожова застава” став першим фільмом в Україні, який так активно рекламувався. Постери фільму можна було побачити на бігбордах, плакатах, в громадському транспорті, інтернеті та на телеканалах.“Укрпошта”, як однин із спонсорів фільму, випустила 130 тисяч марок із зображенням фільму. Актори у лицарських обладунках також провели рекламний флешмоб на одній із станцій київського метро. Вони пройшлись з мечами та заспівали саундтрек фільму.На розробку ескізів художнику з костюмів знадобилось півтора місяці. Лише на вуса і бороди головних героїв пішло 2 кг волосся буйвола. Всього було виготовлено 40 борід і 30 перук.
Костюми головних героїв доповнені справжніми раритетними аксесуарами з приватних колекцій. Наприклад, лати Добрині складаються з півтисячі пластин, а важить костюм богатиря понад 30 кг.

                  

                           "БОБОТ ТА ЕНЕРГІЯ ВСЕСВІТУ»,2018


Фільм, знятий режисером Максимом Ксьондою, розповідає про 12-річного мрійника, який опиняється в центрі протистояння двох позаземних сил.
"Коли світ поглине суцільна темрява, землю заполонять невідомі істоти, які тисячі років очікували на момент, щоб здійснити страшний замах на людство. Саме тоді і з'явиться невідомий рятівник, який здатен перемогти сили зла. Хто цей герой і чи переможе світло над темрявою?", - йдеться у релізі до фільму.
Ідея стрічки про «трансформаторну будку, яка вирішила в якийсь момент кинути своє насиджене місце і почати мандрувати», народилась у 2010 році. Автори запропонували зробити відеокліп на пісню «Новина»гурту "ТНМК".
Після його випуску творча група отримала величезну кількість позитивних відгуків і почала працювати над сценарієм повнометражного фільму.
Бюджет фільму складає 20 мільйонів гривень, з яких 10 мільйонів профінансувало Державне агенство з питань кіно. Друга половина бюджету, за словами продюсера Олексія Москаленка, надана грузинською кінокомпанією.

Зйомки фільму розпочалися восени 2016 року та тривали до літа 2017.

Більше половини фільму склала комп'ютерна графіка.

Фільм повністю україномовний.

Наступної  ж весни до 204-ї річниці від дня народження українського генія Тараса Шевченка на великі екрани вийде фільм 
                                              «Тарас. Повернення».

Зйомки стрічки вже завершились. 
...Сім років поневірянь та мук, коли не можна було вільно творити, а доводилося немовби красти миті натхнення, ховаючись від наглядачів, ховаючись від самого себе.
Відірваний від рідної землі, приречений на тяжку солдатську службу в Новопетровській фортеці у колонізованих Російською імперією землях Казахстану...
"Тарас. Повернення" - фільм режисера та автора сценарію Олександра Денисенка розповідає про останні 3 місяці заслання поета у Казахстані.
 Отож,саме кіно дозволяє нам, простим глядачам, поринути у новий незвіданий світ – світ фантазій, історій та мрій, у якому нам ніколи не побувати насправді, проте який щодня забарвлює та прикрашає нашу буденну реальність. Сьогодні навіть важко уявити життя без кіно. А українське кіно – це особливі кінострічки. Вони зняті на Батьківщині, в них проглядається історія нашого народу, сяють українські кінозірки, творять українські режисери. Це наша гордість і наша надія.
 Проте, попри труднощі кінематографу, зокрема фінансування, самовіддані кіноактори та режисери намагаються все ж творити, працювати та знімати нові фільми. І поки в них ще є натхнення, триматиметься і український кінематограф. Щиро сподіватимемося на його відродження силами сучасних талантів!  Ну , а ми самі, давайте  не забувати підтримувати  наше кіномистецтво!


                                ( За матеріалами Інтернет - видань)
                                                             Адміністратор блогу

Немає коментарів:

Дописати коментар