неділю, 22 січня 2023 р.

День Соборності України

 Щороку 22 січня українці відзначають День Соборності. Цього дня у 1919 році, з проголошенням Акту Злуки Української та Західноукраїнської Народних Республік, відбулося символічне об’єднання українських земель в одній державі.

У тексті Акту Злуки утверджувалось: «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західно-Українська Народна Республіка (Галичина, Буковина і Угорська Україна) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка».

Яскравим проявом єдності, волі українського народу до свободи, став «живий ланцюг», організований патріотичними силами 21 січня 1990 року з нагоди 71-ї річниці проголошення Акту Злуки. Мільйони  українців узялись за руки від Києва до Львова, відзначаючи День Соборності.

В українській мові «соборність» означає всеєдність, цілісність, неподільність. Це духовне єднання всіх територій, які історично належали українському народові, єдність і цілісність загальної території України, недоторканність її кордонів.

Вітаємо з Днем Соборності України і зичимо мирного неба, міцного здоров'я та злагоди кожній родині! Слава Україні!

                                                                                           За матеріалами інтернет- джерел

Немає коментарів:

Дописати коментар