пʼятницю, 27 січня 2023 р.

Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту

                         27 січня - Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту.

Сьогодні вшановують пам'ять жертв геноциду єврейського народу в часи Другої світової війни, а також геноциду представників інших спільнот, зокрема, ромів, яких також знищували німецькі нацисти.

Саме 27 січня 1945 року солдати 1-го Українського фронту визволили в'язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц в Освенцімі. У ньому, за різними оцінками, знищили від 1,5 до 2,2 млн людей.

1 листопада 2005 року Генеральна асамблея ООН ухвалила Резолюцію № 60/7, у якій говориться, що «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…»

Україна на державному рівні вшановує жертв трагедії з 2012 року. Голокост євреїв на окупованій нацистами території СРСР (у тому числі і на території України) відрізнявся від подібних заходів у Європі. Там євреїв заганяли в гетто, з часом могли відправити до місць масових знищень у газових камерах. На українських землях більшість єврейського населення загинуло від куль у протитанкових ямах.

Офіційно визнано, що впродовж Голокосту були вбиті до 6 мільйонів євреїв, з них від 2,2 до 2,5 мільйона – на території колишнього Радянського Союзу.

                                                                      За матеріалами відкритих інтернет - джерел

Немає коментарів:

Дописати коментар